I N F O: warsztaty gotowania na Industriadzie (Chorzów) – zaplanujcie czas 8 czerwca

Chciałoby się rzec: nareszcie! Po raz pierwszy podczas popularnej w regionie imprezy dedykowanej dziedzictwu industrialnemu temat gotowania zagości na dłużej.

Organizatorzy zapewniają o:

wspólnym gotowaniu, grillowaniu, marynowaniu. Mają być prelekcje, degustacje, rozmowy przy stole. Lokalne produkty rolne, wino i sery. Wszystko w zabytkowej postindustrialnej przestrzeni. Oryginalne warsztaty kulinarne już zaplanowano na 8 czerwca w ramach tegorocznej INDUSTRIADY – na ternie chorzowskiej Sztygari wokół Szybu Prezydent.

W przemysłowym wnętrzu, na terenie nieistniejącej już kopalni, spotkać się mają nie tylko ludzie, ale i różne kuchnie ? regionalna, wegetariańska i wegańska. Uczestnicy warsztatów będą używać nie tylko ogólnodostępnych produktów, ale także różnorodnych dodatków: różne odmiany soli (od różowej soli z Himalajów do czarnej cypryjskiej), siemię lniane, czy hodowany tu od zawsze pasternak oraz skorzonera.

Obecni będą: Piotr Jaskóła, właściciel winnicy i gospodarstwa agroturystycznego w Katowicach, Anna Duda z Ogrodu Botanicznego w Mikołowie, katowicka kooperatywa spożywcza ?Kopera?, której celem jest wspieranie zakupów zdrowych i przyjaznych dla środowiska produktów spożywczych od lokalnych producentów, organizatorki akcji ?Ciasto w Miasto”, w ramach której pieczone są ciasta wegańskie.

Menu warsztatów jest bardzo urozmaicone i przede wszystkim ?zielone?. Dominują w nim warzywa. Wśród przygotowywanych dań znajdzie się m.in. sałatka z pszenicy orkiszowej z młodą włoszczyzną i sosem chimichurri, sałatka z młodych liści szpinaku z truskawkami i prażonym sezamem, sałatka z polnych ziół i jadalnych kwiatów, grillowane i pieczone warzywa (m. in. młode ziemniaki, młoda marchewka, pietruszka, seler, dynia, szparagi, kalafior, młoda kapusta, cukinia, papryka, cykoria, seler naciowy, bób, biała rzepa), pesto z pieczonej papryki z uprażonymi migdałami. Dodatkowo sosy do warzyw: orzechowy, chermoula oraz sos jogurtowo- czosnkowy. A dla spragnionych napój z koziego jogurtu.

Warsztaty kulinarne startują o godz. 18.00. Wstęp wolny, jednak liczba uczestników jest ograniczona. Dlatego warto być punktualnie, by zająć sobie miejsce przy stole.

Już żałuję, że tego nie zobaczę – będę w tym czasie w Berlinie – ale Wy zobaczcie, czy wyszło z tego coś fajnego czy nie.

8 czerwca 2013 (sobota)
Szyb Prezydent, Chorzów
ul. Piotra Skargi 34a/d
Tel.: (32) 249 59 92
 

Zrzut ekranu 2013-05-29 o 19.40.10

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *