O mnie

Ostryga

food|design|culture

 I co z tego, że nie lubię smaku porannej kawy i nie jadam ruskich pierogów?

_MG_8936-3

 fot. K. Czapla-Durska / Marrakesh 2018

Ten blog powstał z pasji i niekończącego się apetytu. Piszę go dla Ciebie, by zamieszczać opinie o wszelkich sprawach kulinarnych (gdzie warto wstąpić na jedzenie, co czytać, oglądać, których miejsc i produktów zdecydowanie unikać).

To pierwszy tego typu krytyczny blog na Śląsku (powstał w 2012 roku!) – Katowice są dla mnie punktem odniesienia nie tylko dla Warszawy, ale i dla Londynu czy Sztokholmu. Stąd jestem, i tu świadomie wracam z każdego miejsca na świecie. Dla Ciebie dokumentuję i oceniam, odkrywam i szukam nowych miejsc, smaków, wydarzeń związanych z kulinariami.

Ostryga nie jest jednym z wielu blogów o moim gotowaniu, nie jest też sponsorowana przez żadną gastronomiczną markę. Wolę pozostać niezależna. Z przyjemnością dzielę się swoimi opiniami z Tobą, także tymi krytycznymi, bez cenzury.

ZROBIŁAM/POMOGŁAM/ZDZIAŁAŁAM:

  • ponad dekadę pisałam recenzje kulinarne do katowickiej „Gazety Wyborczej”, moje teksty ukazały się także w magazynach: „Smak”, „Polityka”, „Slow”, „KTW”, „Ultramaryna”, miałam także przez kilka lat swój cykl felietonów „Bez konserwantów” w czwartkowym wydaniu gazety „Moje Miasto”, pisałam także do magazynu „Maszkety” tworzonego przez blogerki kulinarne ze Śląska
  • jestem współautorką przewodnika „Be local”, w którym recenzowałam miejsca do jedzenia / picia / odkrywania na terenie Metropolii Górnośląsko-Zagłębiowskiej
  • o sprawach kulinarnych (historia i kultura jedzenia) mówię w mediach, podczas prezentacji (np. jako prelegentka TEDx-a) czy podczas spotkań jedynego w regionie Klubu Kolacyjnego. Zapraszana jestem także jako jurorka do konkursów związanych z kulinariami.
  • jestem Ambasadorką wydarzeń Fine Dining Week oraz Restaurant Week oraz World Class Coctail Week
  • jestem częścią kolektywu Szychy na Szychcie pomagając chefom z regionu organizować imprezy kulinarne i pop-upowe kolacje
  • prowadzę spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki Kulinarnej na BioBazarze w Katowicach
  • byłam lokalną koordynatorką wydarzenia Films For Food, które w Katowicach powstało we współpracy z Kinoteatrem Rialto (2018-2019)
  • byłam współtwórczynią pierwszego Miejskiego Festiwalu Kulinarnego MENUfaktura w Katowicach – wraz z Przemkiem Błaszczykiem i chłopakami z Johna Lemona (obecnie On Lemon)
  • byłam współpomysłodawczynią KATOBazaru – pierwszego improwizowanego targu produktów tradycyjnych i ekologicznych, który powstał w kooperacji Ostrygi i kultowej klubokawiarni KATO.
  • współtworzyłam wydarzenia kulinarne w sezonie letnim w ogrodzie Parku Doliny Trzech Stawów w Sezo’novo
  • współpracowałam z restauracją Magiel Kulinarny, dla której opracowałam autorski cykl warsztatów kulinarnych „Rękoczyny”
  • Współpracowałam z Pracownią Smaku Joli Kleser prowadząc spotkania autorskie z autorami książek kulinarnych
  • mam za sobą cykl zajęć o projektowaniu usług dla sektora gastronomicznego w VMI Culinary School na kierunku Food Design w Warszawie na studiach podyplomowych
  • pracowałam przez 3 lata w kadrze projektu Design Silesia, prowadzę zajęcia ze studentami Kulturoznawstwa, byłam selekcjonerką Ogólnopolskiego Festiwalu Sztuki Reżyserskiej w Katowicach „Interpretacje”, byłam szefową Działu Programowego Teatru Śląskiego i Brand Managerką katowickiej sceny, obecnie pracuję dla grupy PTWP zarządzającej m.in. Spodkiem i Międzynarodowym Centrum Kongresowym.

Współpraca:

Głównie piszę i recenzuję, degustuję i oceniam, rozmawiam, prezentuję i opowiadam o historii i kulturze jedzenia. Jeżeli masz ochotę na współpracę – odezwij się.

Co gdzie znajdziesz:

Apetyt bez granic – o podróżach i degustacjach poza granicami Śląska
W druku  – część tekstów, które publikuję w gazetach codziennych i czasopismach
Dzieje się! – informacje o wydarzeniach czy warsztatach kulinarnych
Bez daty ważności – sprawy, które się nigdy nie przeterminują
Design ze smakiem – projektowanie | food design
Na wynos – książki, filmy, wydarzenia, wystawy, itp. związane ze sztuką kulinarną
Silesia – patriotyzm lokalny i sprawy związane ze Śląskiem i Zagłębiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *