Ostryga

opowieści o jedzeniu & podróże kulinarne

_MG_8936-3
 fot. K. Czapla-Durska / Marrakesh 2018

Ten blog powstał z niekończącego się apetytu i rozmów z ludźmi, których cenię i uważam za ekspertów. Sprawdzam, co dzieje się w sprawach gastronomicznych – od kina przez literaturę po food design. Odwiedzam kontynenty i testuję smaki dalekie od śląskich klusek, na których się wychowałam.

Piszę go dla Ciebie, by zamieszczać opinie o wszelkich sprawach kulinarnych (gdzie warto wstąpić na jedzenie, co czytać, oglądać, których miejsc i produktów zdecydowanie unikać). Piszę, by wracać do smaków i ludzi, którzy cenią jakość w kuchni i życiu.

To pierwszy tego typu krytyczny blog na Śląsku (powstał w 2012 roku – robiłam to więc, zanim bycie influencerem było modne). Katowice są dla mnie punktem odniesienia nie tylko dla Warszawy, ale i dla Londynu czy Hanoi. Stąd jestem, i tu świadomie wracam z każdego miejsca na świecie. Dla Ciebie dokumentuję i oceniam, odkrywam i szukam nowych miejsc, smaków, wydarzeń związanych z kulinariami.

ZROBIŁAM/POMOGŁAM/ZDZIAŁAŁAM:

  • jetem autorką pierwszego na śląsku bloga kulinarnego, ponad dekadę pisałam recenzje kulinarne do katowickiej „Gazety Wyborczej”, moje teksty ukazały się także w magazynach: „Smak”, „Polityka”, „Slow”, „KTW”, „Ultramaryna”, miałam także przez kilka lat swój cykl felietonów „Bez konserwantów” w czwartkowym wydaniu gazety „Moje Miasto”, pisałam także do magazynu „Maszkety” tworzonego przez blogerki kulinarne ze Śląska
  • od 2023 r. współtworzę Katowicki Klub Kolacyjny w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach – pop-upową fine-dingową kolację degustacyjną z udziałem kilkunastu chefów
  • jestem współautorką przewodnika „Be local” (2021), w którym recenzowałam miejsca do jedzenia / picia / odkrywania na terenie Metropolii Górnośląsko-Zagłębiowskiej
  • o sprawach kulinarnych (historia i kultura jedzenia) mówię w mediach, podczas prezentacji (np. jako prelegentka TEDx-a). Zapraszana jestem także jako jurorka do konkursów związanych z kulinariami.
  • jestem Ambasadorką wydarzeń Fine Dining Week, Restaurant Week oraz World Class Coctail Week
  • jestem częścią kolektywu Szychy na Szychcie pomagając chefom z regionu organizować charytatywne imprezy kulinarne i pop-upowe kolacje
  • prowadzę spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki Kulinarnej na BioBazarze w Katowicach
  • byłam lokalną koordynatorką wydarzenia Films For Food, które w Katowicach powstało we współpracy z Kinoteatrem Rialto (2018-2019)
  • byłam współtwórczynią pierwszego Miejskiego Festiwalu Kulinarnego MENUfaktura w Katowicach – wraz z Przemkiem Błaszczykiem i chłopakami z Johna Lemona (obecnie On Lemon)
  • byłam współpomysłodawczynią KATOBazaru – pierwszego improwizowanego targu produktów tradycyjnych i ekologicznych, który powstał w kooperacji Ostrygi i kultowej klubokawiarni KATO.
  • współtworzyłam wydarzenia kulinarne w sezonie letnim w ogrodzie Parku Doliny Trzech Stawów w Sezo’novo
  • współpracowałam z restauracją Magiel Kulinarny, dla której opracowałam autorski cykl warsztatów kulinarnych „Rękoczyny”
  • Współpracowałam z Pracownią Smaku Joli Kleser prowadząc spotkania autorskie z twórcami książek kulinarnych, obecnie współpracuję z pracownią w zakresie PR i social mediów
  • mam za sobą cykl zajęć o projektowaniu usług dla sektora gastronomicznego w VMI Culinary School na kierunku Food Design w Warszawie na studiach podyplomowych

Współpraca:

Głównie piszę i recenzuję, degustuję i oceniam, rozmawiam, prezentuję i opowiadam o historii i kulturze jedzenia. Jeżeli masz ochotę na współpracę – odezwij się. KONTAKT

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *