Pozornie cztery doby to niewiele, by zmienić kulinarne przyzwyczajenia, zachęcam jednak by jak najlepiej wykorzystać fakt rozpoczynającego się 15 sierpnia w czwartek Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. W programie wiele atrakcji, wybrałam jednak 5 spraw, którymi należy się bezwzględnie zainteresować:
- Warsztaty ostrygowe- nie tylko z racji sympatii do nazwy, ale przede wszystkim do zdobywania nowych doświadczeń – niecodziennie w Polsce można poznać od A do Z instrukcję obsługi tych morskich afrodyzjaków (Restauracja Toga, cena 45zł).
- Warsztaty Oliwa i Wino – bo wciąż wiemy za mało i o jednym i o drugim (Museum Cafe, cena 30zł).
- Śniadanie nad Wartą – bo uwielbiam takie inicjatywy, gdzie ludzie w nieskrępowanej atmosferze spotykają się i biesiadują z dobrym jedzeniem gdzieś w przestrzeni publicznej (śniadaniowy piknik nad Wartą – w niedzielę o 11:00)
- VMI Szkoła Kulinarna – po latach betonu coś wreszcie ruszyło – zobaczcie co ma do zaoferowania warszawska szkoła wyższa – może pora studiować z pasją? (pokaz Macieja Nowickiego prezentacja szkoły, scena Festiwalowa).
- Kulinarne Kino – jako organizatorka jedynego na Śląsku Kolacyjnego Klubu Filmowego wiem ile radości daje oglądanie kulinarnego kina. Obowiązkowy jest tu np. dokument o słynnym sushi masterze Jiro, który ma prawie 100 lat a jeszcze uważa, że mu daleko do perfekcji w swojej profesji (Kino Muza, czwartek 17:15, bilety 18zł).
Szczegółowy program wszystkich wydarzeń znajdziecie tutaj. Bieżące info także na Facebooku Festiwalu.