Tym razem nie będzie o kluskach śląskich, a przeciwnie, o tradycjach kulinarnych z Zagłębia. Słyszeliście o słynnej Zalewajce? Robiona na zakwasie zupa z kawałkami obowiązkowych ziemniaków doczekała się swojego festiwalu w Polsce oraz dwóch wpisów receptur na listę produktów tradycyjnych. W Zagłębiu robi się ją do dziś, a przepisy dziedziczone są z pokolenia na pokolenie. Restauracja Magiel Kulinarny nie tylko ma tę tradycyjną zupę w swoim menu, ale dodatkowo postanowiono zorganizować jej małe święto – Kucharz Magla zaproponował wariacje na temat Zalewajki inspirując się kuchniami wschodu i zachodu (od zalewajki tajskiej po hiszpańską po szwedzką). W sobotę to mieszkańcy sami mogli gotować zupę i starać się o tytuł Mistrza/Mistrzyni w konkursie.
W zacnym gronie miałam przyjemność zasiadać w jury i oceniać przygotowane zupy. Jadłam zarówno te tradycyjne, jak i wersje nowych z przepisami udoskonalonymi wg własnej fantazji. Gotujący proponowali różne natężenia kwasowości łagodząc zalewajkę śmietaną, dosypywali świeżych ziół: tymianku, bazylii i lubczyku, bazowali na wędzonych żeberkach, boczku czy schabie lub wiejskiej kiełbasie. Konsultowali przepisy na bieżąco z rodziną, modyfikowali to, co zapamiętali od dziadków czy rodziców. Opowiadali o tradycji sobotnich zalewajek i o smakach zapamiętanych z dzieciństwa.
Przyjemnie odkrywać kolejne karty kulinarnej historii regionu.
Oto nasz werdykt:
ZALEWAJKA TRADYCYJNA:
- I miejsce – Pani Katarzyna, która zupę przyprawiła własnym lubczykiem i dodała do niej sporo aromatycznych podgrzybków
- II miejsce – Pani Jolanta, która użyła siewierskiego zakwasu i zaproponowała wywar na wędzonych żeberkach
- III miejsce – Pani Iwona – za udowodnienie, że zalewajka w swojej najbardziej skromnej postaci (tylko na wodzie z odrobiną skwarek) może być smakowita
ZALEWAJKA NOWA:
- I miejsce – Pani Iwona, za odwagę w przełamaniu koloru burakiem i za duet bekonu z młodym bobem w zalewajce
- II miejsce – Pani Agnieszka – za pięknie podaną śmietanową zalewajkę z chipsami z prażonej szynki parmeńskiej
- III miejsce – Pan Tomasz – za oryginalny, pieprzny wywar na schabie i za połączenie zupy z wędzonymi kabanosami