Jak na francuską kuchnię przystało było dużo masła, dużo pracochłonnych przygotowań, dużo duszenia, przecierania, redukowania, zapiekania, ale… było warto czekać, by zjeść kilka prawdziwych delikatesów. Na przystawkę wspólnie przygotowaliśmy kremowy pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli – najlepszy na zimno, rozsmarowany na świeżej bagietce. Potem była czasochłonna zupa z raków (bisque), które blendowane w całości z warzywami dały krem o pięknej barwie i smaku. Danie główne było kaloryczną bombą, jednak sycące cassoulet z fasolą i kilkoma rodzajami mięsa, w tym konfitowaną kaczką, było wyborne. Na finał najsłynniejszy francuski deser, krem z dodatkiem mocnej kawy i z zatopionymi na dnie kasztanami glazurowanymi w miodzie. Kulinarna poezja i rozpusta.
Wszystkie przepisy przygotował Przemek Błaszczyk (szef bistro Manana w Chorzowie, obecnie uczestnik drugiej edycji programu Top Chef), który prowadził kolejne warsztaty w Maglu Kulinarnym.
Część zdjęć zamieszczonych poniżej wykonał Marcin R.