Berlin – smaki Kreuzberga i nie tylko

Wracam po raz kolejny zakochana w Kreuzbergu, tłumnym, ciasnym, z kulinarnym miksem od libańskich po meksykańskie smaki, z arabskim targiem i knajpami tanimi jak barszcz, i tymi bardziej wyszukanymi z otwartą kuchnią i cyklem snobistycznych warsztatów gotowania oraz degustowania wina. Do tego Berlin w całej krasie – nocny, z improwizowanymi imprezami w podwórzach, z pijalniami bio-lemoniad, z lokalnymi smakami i niekończącymi się budami z przekąskami, kebabami, curry wusztami. Cudnie zaprojektowane knajpy, z oryginalnymi wnętrzami i klimatem.

Do tego oczywiście kilka kulinarnych wątków podczas tegorocznego DMY Berlin Design Festival – wariacje na temat zastawy stołowej, opakowań dla produktów spożywczych i eko-rewolucja pod każdą możliwą postacią promującą m.in. urban gardening.

Na finał odkrycie – polecona mi przez Monikę, naczelną SMAK-u ukryta w zaułku Mitte knajpa Katz Orange. W doborowym towarzystwie jadłam tam m.in. kultową i nieusuwalną z menu na prośby klientów zapiekaną wieprzowinę oraz cudne desery…

IMG_3823 IMG_3825 IMG_3829 IMG_3831 IMG_3838 IMG_3839 IMG_3840 IMG_3845 IMG_3850 IMG_3854 IMG_3855 IMG_3862 IMG_3864 IMG_3863 IMG_3867 IMG_3868 IMG_3869 IMG_3866

IMG_3531

IMG_3534

IMG_3782

IMG_3879

IMG_3754 IMG_3758 IMG_3761 IMG_3762

IMG_3873

IMG_3875 IMG_3876

IMG_3621

IMG_3614 IMG_3612

IMG_3615 IMG_3689 IMG_3687 IMG_3701

IMG_3708 IMG_3742

IMG_3765

IMG_3770 IMG_3784 IMG_3789

IMG_3799 IMG_3794

IMG_3781

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *