Rok temu zaczynali. Temat Food Show jest kontynuowany i kulinarna impreza w Katowicach powraca na afisz. W najbliższą niedzielę po raz drugi w hali MCK odbędzie się kulinarne wydarzenie. Choć impreza trwa trzy dni (od 11 do 13 marca 2018), to dla szerokiego grona zarezerwowano niedzielę. Podczas dnia otwartego odbędą się spotkania z kucharzami, blogerami, fotografami jedzenia, dziennikarzami, krytykami kulinarnymi i autorami książek kucharskich. Sprzedaż biletów na Dzień Otwarty Food Show (11 marca) odbywa się poprzez platformę Ticketmaster.pl. W planie pokaz m.in. przygotowania burgerów w rytmie slow. Odbędzie się też pokaz kulinarny kuchni tajskiej Darii Ładochy, miłośniczki zdrowego żywienia, blogerki, trenerki kulinarnej, ekspertki z dziedziny żywienia dzieci i zdrowej kuchni dla dorosłych. Swoje pomysły kulinarne zaprezentuje także znany z telewizyjnych programów Grzegorz Łapanowski, kucharz, aktywista i przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji „Szkoła na widelcu”, właściciel studia kulinarnego Food Lab Studio. Podczas dnia otwartego dla publiczności odbędą się także pokazy z udziałem Jolanty Kleser z katowickiej Pracowni Smaku oraz szefów kuchni działających w ramach stowarzyszenia Polska Ekologia. Marcin Piotrowski z Arletą Żynel zaprezentują pokaz deserów z ziarnami zbóż ekspandowanych oraz inne potrawy z surowców zbożowych. Zaplanowano także miejsce do dyskusji, o nowoczesności i tradycji w kuchni, o mediach społecznościowych na usługach gastronomii i o trendach kulinarnych. Ważne miejsce zajmą ponad to wątki wegetariańskie – pojawi się dieta oparta na kuchni roślinnej i rady jak wykorzystać lokalne warzywa i owoce w codziennej diecie. Pomiędzy debatami i spotkaniami będzie można też pospacerować i zobaczyć co przygotowali wystawcy – zaplanujcie czas i miejsce w żołądku na małą degustację.
Do zobaczenia w niedzielę w hali MCK. Bilety na dzień otwarty kosztują 5 zł.