Francuskie rarytasy | warsztaty Rękoczyny nr 5 z Przemkiem Błaszczykiem

Jak na francuską kuchnię przystało było dużo masła, dużo pracochłonnych przygotowań, dużo duszenia, przecierania, redukowania, zapiekania, ale… było warto czekać, by zjeść kilka prawdziwych delikatesów. Na przystawkę wspólnie przygotowaliśmy kremowy pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli – najlepszy na zimno, rozsmarowany na świeżej bagietce. Potem była czasochłonna zupa z raków (bisque), które blendowane w całości z warzywami dały krem o pięknej barwie i smaku. Danie główne było kaloryczną bombą, jednak sycące cassoulet z fasolą i kilkoma rodzajami mięsa, w tym konfitowaną kaczką, było wyborne. Na finał najsłynniejszy francuski deser, krem z dodatkiem mocnej kawy i z zatopionymi na dnie kasztanami glazurowanymi w miodzie. Kulinarna poezja i rozpusta.

Wszystkie przepisy przygotował Przemek Błaszczyk (szef bistro Manana w Chorzowie, obecnie uczestnik drugiej edycji programu Top Chef), który prowadził kolejne warsztaty w Maglu Kulinarnym.

Część zdjęć zamieszczonych poniżej wykonał Marcin R.

IMG_7284

IMG_7288

IMG_7290

IMG_7315

IMG_7161

IMG_7236

IMG_7228

IMG_7197

IMG_7200

IMG_7208

IMG_7195

IMG_7211

IMG_7232

IMG_7286

IMG_7150

IMG_7185

IMG_7160

IMG_7214

IMG_7258

IMG_7268

IMG_7274

IMG_7190

IMG_7148

IMG_7162

IMG_7165

IMG_7246

IMG_7307

IMG_7305

IMG_7318

IMG_7249

IMG_7218

IMG_7301

 

    Dodaj komentarz