Konkurs na mistrza regionalnej zupy Zalewajki | Ostryga juroruje ze smakiem

Tym razem nie będzie o kluskach śląskich, a przeciwnie, o tradycjach kulinarnych z Zagłębia. Słyszeliście o słynnej Zalewajce? Robiona na zakwasie zupa z kawałkami obowiązkowych ziemniaków doczekała się swojego festiwalu w Polsce oraz dwóch wpisów receptur na listę produktów tradycyjnych. W Zagłębiu robi się ją do dziś, a przepisy dziedziczone są z pokolenia na pokolenie. Restauracja Magiel Kulinarny nie tylko ma tę tradycyjną zupę w swoim menu, ale dodatkowo postanowiono zorganizować jej małe święto – Kucharz Magla zaproponował wariacje na temat Zalewajki inspirując się kuchniami wschodu i zachodu (od zalewajki tajskiej po hiszpańską po szwedzką). W sobotę to mieszkańcy sami mogli gotować zupę i starać się o tytuł Mistrza/Mistrzyni w konkursie.

W zacnym gronie miałam przyjemność zasiadać w jury i oceniać przygotowane zupy. Jadłam zarówno te tradycyjne, jak i wersje nowych z przepisami udoskonalonymi wg własnej fantazji. Gotujący proponowali różne natężenia kwasowości łagodząc zalewajkę śmietaną, dosypywali świeżych ziół: tymianku, bazylii i lubczyku, bazowali na wędzonych żeberkach, boczku czy schabie lub wiejskiej kiełbasie. Konsultowali przepisy na bieżąco z rodziną, modyfikowali to, co zapamiętali od dziadków czy rodziców. Opowiadali o tradycji sobotnich zalewajek i o smakach zapamiętanych z dzieciństwa.

Przyjemnie odkrywać kolejne karty kulinarnej historii regionu.

Oto nasz werdykt:

ZALEWAJKA TRADYCYJNA:

  • I miejsce – Pani Katarzyna, która zupę przyprawiła własnym lubczykiem i dodała do niej sporo aromatycznych podgrzybków
  • II miejsce – Pani Jolanta, która użyła siewierskiego zakwasu i zaproponowała wywar na wędzonych żeberkach
  • III miejsce – Pani Iwona – za udowodnienie, że zalewajka w swojej najbardziej skromnej postaci (tylko na wodzie z odrobiną skwarek) może być smakowita

ZALEWAJKA NOWA:

  • I miejsce – Pani Iwona, za odwagę w przełamaniu koloru burakiem i za duet bekonu z młodym bobem w zalewajce
  • II miejsce – Pani Agnieszka – za pięknie podaną śmietanową zalewajkę z chipsami z prażonej szynki parmeńskiej
  • III miejsce – Pan Tomasz – za oryginalny, pieprzny wywar na schabie i za połączenie zupy z wędzonymi kabanosami

IMG_4075

IMG_4062

IMG_4064

IMG_4073

IMG_4080

IMG_4085

IMG_4087

IMG_4058

IMG_4059

IMG_4060

IMG_4065

IMG_4066

IMG_4067

IMG_4069

IMG_4072

    Dodaj komentarz