JEST – pierwszy festiwal kulinarny w KATOWICACH. Pomagam go przygotowywać razem z Przemkiem Błaszczykiem. Za organizację odpowiada ekipa z Stacji Katowice i to ich pomysł, by postindustrialnej przestrzeni dodać apetytu.
CO?
Na wzór innych polskich miast (NajedzeniFest w Krakowie czy Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu) organizujemy pierwszą edycję wydarzenia dla miłośników dobrego i głównie lokalnego jedzenia, chcemy spotkać mieszkańców wokół stołu i udowodnić, że także w Katowicach i okolicznych miastach pojawiają się świetne inicjatywy w gastronomii. Chcemy rozbudzać wasz apetyt nie tylko na konkretne smaki, ale przede wszystkim na szeroko rozumianą kulturę kulinarną.
KTO?
MENUfaktura to przede wszystkim inicjatywa pasjonatów. Siły do działania połączyli pomysłodawcy, firmy JOHN LEMON, Przemek Błaszczyk (chef bistro Ma?ana i uczestnik programu Top Chef) oraz ja (recenzentka kulinarna i autorka bloga Ostryga). Mięsożerni, nienawykli do diet, wybredni w smakach i na dobre zakochani w Śląsku, stąd zdeterminowani, by zorganizować MENUfakturę tu i teraz.
GDZIE?
Postindustrialnej przestrzeni dla MENUfaktury mogą nam pozazdrościć organizatorzy podobnych wydarzeń w Polsce, spotkamy się bowiem w byłej fabryce porcelany, gdzie kreatywne działania różnym partnerom umożliwia Fundacja Giesche. Ulokowana w przestrzeni technologicznego parku STACJA KATOWICE to klub, który od katowickiego Spodka dzieli zaledwie 11 minut jazdy samochodem (Katowice, ul. Porcelanowa 23).
KIEDY?
Pierwszą edycję zaplanowaliśmy na 14 czerwca 2014 r. (sobota) w godzinach 12.00-21.00. Kulinarno-artystyczne wydarzenie będzie częścią trwającej w tym dniu święta zabytków szlaku techniki, INDUSTRIADY (na teren parku technologicznego będzie kursował m.in. bezpłatny autobus).
W programie m.in.:
- GASTROfaza: prezentacja lokali i produktów z regionu, alternatywna strefa piwa, food trucki, wybór najlepszej restauracji/bistro prezentowanej podczas MENUfaktury przez uczestników.
- NOWALIJKI: nowe informacje na temat kultury kulinarnej (spotkania, wykłady i warsztaty)
- POP-UP MENU ? 5-daniowa kolacja z menu niespodzianką i wyselekcjonowanym winem w pofabrycznej przestrzeni (dla 30 osób gotować będzie Przemek Błaszczyk, uczestnik programu Top Chef oraz stażysta w 3*** restauracji Arzac w Hiszpanii)
- FOTOfaktory – konkurs na fotografię kulinarną dla blogerów z regionu oraz wernisaż zdjęć.
- PECHA KUCHA – 20 argumentów za kulinarnym biznesem – prezentacje i opowieści lokalnych przedsiębiorców.
SZCZEGÓŁOWY PROGRAM MENUfaktury:
1. GASTROfaza (12-20 Porcelanowa 23)
Swój udział w wydarzeniu potwierdzili: A to dobre (konfitury i przetwory), Magiel Kulinarny (kuchnia zagłębiowska), Sushi do (kuchnia japońska), Cooler Food (burgery m.in. z jagnięciny), Serowarnia Magdalenka (regionalne sery), Ambasada Śledzia (śledź w ponad ponad 10 smakach, a także trochę słodkości), Kuś (świeże krupnioki, wędliny i śląski kołocz), Biała Małpa (piwa regionalne i ze świata), Akolada (nowoczesna kuchnia europejska), Kotulińskiego 6 (kuchnia inspirowana dzikimi roślinami), Hurry Curry (curry z różnych części świata), Hebda – piekarnia (chleb i ciasto), Kofeina Bistro, Pierogi 123 (pierogi), Krako Slow Wine (wyselekcjonowane wina), Miss Cupcake (babeczki), The Fine Food Group (wino), Foodtruck z zapiekankami, z burgerami i z lodami, Bistro Mięta (m.in. bagietki), stoisko Slate Plate (z talerzami z czarnego łupka), Cynamon – szkoła gotowania.
Ich stoiska będą dostępne dla Was od godziny 12.00 do 20.00 – zapraszamy do kupowania posiłków i produktów – nie gotujcie w tym dniu w domu, przyjdźcie do nas!
Ich stoiska będą dostępne dla Was od godziny 12.00 do 20.00 – zapraszamy do kupowania posiłków i produktów – nie gotujcie w tym dniu w domu, przyjdźcie do nas!
2. NOWALIJKI (warsztat / spotkanie / wykład – 12-17, Porcelanowa 23)
12.00-12.55 – ?7 GRZECHÓW GŁÓWNYCH PRZY STOLE? czyli słów kilka o savoir-vivrze i etykiecie. Co najczęściej robimy źle? Jak poprawnie nakrywać do stołu (część warsztatowa z zastawą)? O polskich wynalazkach, czyli dlaczego ryby nie jemy dwoma widelcami? Co z małym palcem podczas picia kawy? O zasadach, które warto znać, ale i o tych, które warto łamać.
Prowadzenie: BOGUSŁAW ŁACH – od ponad dekady związany z Hotelem Monopol w Katowicach, gdzie jest Kierownikiem Sali i koordynuje pracę załogi kelnerów i barmanów. Na jego zmianie posiłek w restauracji jedli David Beckham, Christiano Ronaldo, prezydenci Kwaśniewski czy Wałęsa oraz artyści formatu Davida Lyncha czy Woodego Allena.
*Zgłoszenia: menufaktura@gmail.com // sala warsztatowa (podczas spotkania praca z wspólnym nakrywaniem do stołu) – decyduje kolejność zgłoszeń, udział bezpłatny
13.00-13.55 – ?RESZTKI, KISZONE OGÓRKI I TAJSKIE CURRY, O JEDZENIU W SZTUCE.? Co jedzenie robi w galerii sztuki? Czy gotowanie może być dziełem, takim jak namalowany obraz czy rzeźba? Ogórki jako instalacja? Resztki lub obierki na wernisażu? Słów kilka o motywie jedzenia w sztuce. Historia Sztuki potraktowana z ogromnym apetytem.
Prowadzenie: AGATA STRONCIWILK ? absolwentka Międzywydziałowych Indywidualnych Studiów Humanistycznych (kierunki wiodące: kulturoznawstwo i filozofia) oraz historii sztuki na Uniwersytecie Śląskim. Naukowo interesuje ją przede wszystkim estetyka zmysłów i antropologia emocji. Przygotowuje obecnie pracę doktorską na temat obecności i wykorzystania jedzenia w polskiej sztuce współczesnej.
*Zgłoszenia: menufaktura@gmail.com // sala warsztatowa – decyduje kolejność zgłoszeń, udział bezpłatny
14.00 – 15.30 – „SZPARAGI BEZ TAJEMNIC” – czy słynny afrodyzjak ma instrukcję obsługi? Z czym je tradycyjnie łączyć albo na przekór klasycznym smakom, jak zaryzykowaćz nimi w daniu? Jak je obierać, gotować i dlaczego warto zajadać się nimi podczas sezonu.
Prowadzenie: ADRIAN FELIKS – kiedyś mieszkłą w Katowiacahc, obecnie pracuje w restauracji w Opolu, dał się poznać w Polsce jako jedne z utalentowanych uczestników programu Top Chef, którego Wojciech Modest Amaro zaprosił na staż do swojego atelier.
*Na ten pokaz nie ma zgłoszeń – będzie otwarty dla wszystkich, którzy pojawią się w głównej hali MENUfaktury
15.00-15.50 ?CZY MAŁA CZARNA JEST FAKTYCZNIE NAJLEPSZA? ? jakie są domowe sposoby na kawę? Czy można wypalać ziarna samemu w domu? Czy wraca era syfonów i co mają wspólnego z kawą?
*Zgłoszenia: menufaktura@gmail.com // sala warsztatowa – decyduje kolejność zgłoszeń, udział bezpłatny
16.00 – 17.00 – ?KUCHNIA ŚLĄSKA NA WARSZTAT!? czyli krótki warsztat kulinarny, podczas którego uczestnicy sprawdzą swoje umiejętności z kuchni regionalnej.
PROWADZENIE: Katarzyna Kopeć-Chodnicka ? właścicielka szkoły gotowania Cynamon, w której organizuje warsztaty dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Przekonuje, że z każdym i dla każdego skomponuje smaczny i zdrowy. Towarzyszyć jej będzie tym razem Wojtek Gruszka. Do przygotowania będzie:
- cannelloni śledziowe faszerowane sałatką hekele
- hauskyjza grillowana na sałatce z młodego szpinaku
- smażony żymlok podany z szałotem śląskim
*Zgłoszenia: menufaktura@gmail.com // sala warsztatowa, cena za ten warsztat ze względu na produkty kosztuje 10 zł od osoby – podczas spotkania wspólne gotowanie – decyduje kolejność zgłoszeń
3. FOTOfaktory – pierwszy konkurs fotografii kulinarnej dla blogerów z regionu oraz wernisaż zdjęć – 17.30
Chcemy je w dużym formacie!
Chcemy je pokazać innym!
Chcemy Was nagradzać za dobre oko do jedzenia!
Wśród jurorów konkursu m.in. Ania i Kamil Sarna, eksperci z krakowskiej Pracowni Fotografii Kulinarnej ?Jedzenie jest piękne?.
Na zdjęcia czekamy do 9 czerwca 2014 r.
Wernisaż najlepszych zdjęć oraz ogłoszenie zwycięzców odbędzie się 14 czerwca podczas festiwalu MENUfaktura w Katowicach (Porcelanowa 23, była fabryka Porcelany Śląskiej).
Jesteś blogerką/blogerem z województwa śląskiego.
Przesyłasz nam maksymalnie 8 swoich zdjęć (w każdej kategorii po cztery).
Dwie kategorie konkursowe:
– jedzenie (posiłek, produkt, itp.)
– ludzie/wydarzenie związane z tematem kulinarnym (podróż, festiwal, piknik, warsztaty, itp.)
Zdjęcia wysyłasz pocztą do 9 czerwca br. (decyduje data dostarczenia przesyłki) na adres: MENUfaktura, ul. Porcelanowa 23, Katowice 40-246, z dopiskiem: FOTOfaktory KONKURS.
Minimalny wymiar każdego zdjęcia to 30 cm x 40 cm.
Dla zwycięzców mamy kulinarne nagrody oraz szansę na publikację najlepszych zdjęć w magazynie ?BE? poświęconym kulturze i stylowi życia, wydawanym w województwie śląskim.
4. PECHA KUCHA (18.00 – Porcelanowa 23)
PECHA KUCHA – 20 argumentów za kulinarnym biznesem – prezentacje i opowieści lokalnych przedsiębiorców.
6 minut i 40 sekund – dokładnie tyle czasu wystarczy, by opowiedzieć o swoim kulinarnycm biznesie. W znanej na świecie i w Polsce formule wymyślonej przez Japończyków – PECHA KUCHA (czyt. peczakcza) chcemy na naszym festiwalu pokazać ciekawe i kreatywne biznesy gastronomiczne. To forma prezentacji, gdzie prowadzący przygotowuje 20 slajdów, a każdy wyświetla się 20 sekund. Taki charakter prezentacji zapewnia jej dynamikę, żywość, a wbrew pozorom, te kilka minut wystarcza, by opwiedzieć swoją historię. Na luzie, bez akademickich wykładów, itp.
5. POP-UP menu (19-21 – miejsce niespodzianka)
5-daniowa kolacja z menu niespodzianką i wyselekcjonowanymi winami
w pofabrycznej przestrzeni.
dla wybranych 30 osób gotować będą uczestnicy programu Top Chef: Przemek Błaszczyk (finalista programu oraz stażysta w 3*** restauracji Arzak w Hiszpanii) oraz Adrian Feliks.
Zgłoszenia: e-mail menufaktura@gmail.com
liczba miejsc ograniczona / decyduje kolejność zgłoszeń
cena 270 zł od osoby (uwaga, menu nie dla wegetarian)
Kolacja odbędzie sie 14 czerwca 2014 o godzinie 19.00 na terenie byłej fabryki Porcelany Śląskiej (Katowice, ul. Porcelanowa 23). Dokładne miejsce uczestnikom zdradzimy tuż przed kolacją.
Wydarzenie jest częścią INDUSTRIADY.