Kto próbował już wina z… katowickich Murcek??? Kto ma ochotę na ugniatanie kapusty? Kto zjadłby konfitury hand made z róży robione przez Panią Krystynę? Kto próbował wodzionki gotowanej przez eksperta z Mysłowic lub kwaśnicy z Milówki?
Czas na jesienne klimaty w kuchni: oprawianie kapusty, zamykanie ostatnich smakołyków w słojach, karmelizowanie, smażenie konfitur czy dodawanie do herbaty porządnej łyżki miodu… i rumu :-)
Kto wybierze się w niedzielę do chorzowskiego skansenu będzie mógł przekonać się:
- jak smakuje wino z śląskiej winiarni
- jakie zioła należy dodawać do kiszenia kapusty w tradycyjnym stylu
- jak smakują lokalne miody spadziowe, leśne, lipowe, itp
- jaka jest wędliniarska tajemnica necówki
- jak smakuje gorąca kwaśnica lub wodzionka
ps. z dobrych źródeł wiem, że będą też placki na blasze z Jaworzynki, które obrosły już kulinarną legendą!
Impreza w Chorzowskim skansenie rozpocznie się od godziny 14:00 – bilet wstępu na teren parku etnograficznego kosztuje 6 i 8zł.
Kto się wybiera?