Publiczne kiszenie kapusty i nie tylko | impreza w Chorzowie 14.10.2012

Kto próbował już wina z… katowickich Murcek??? Kto ma ochotę na ugniatanie kapusty? Kto zjadłby konfitury hand made z róży robione przez Panią Krystynę? Kto próbował wodzionki gotowanej przez eksperta z Mysłowic lub kwaśnicy z Milówki?

Czas na jesienne klimaty w kuchni: oprawianie kapusty, zamykanie ostatnich smakołyków w słojach, karmelizowanie, smażenie konfitur czy dodawanie do herbaty porządnej łyżki miodu… i rumu :-)

Kto wybierze się w niedzielę do chorzowskiego skansenu będzie mógł przekonać się:

  • jak smakuje wino z śląskiej winiarni
  • jakie zioła należy dodawać do kiszenia kapusty w tradycyjnym stylu
  • jak smakują lokalne miody spadziowe, leśne, lipowe, itp
  • jaka jest wędliniarska tajemnica necówki
  • jak smakuje gorąca kwaśnica lub wodzionka

ps. z dobrych źródeł wiem, że będą też placki na blasze z Jaworzynki, które obrosły już kulinarną legendą!

Impreza w Chorzowskim skansenie rozpocznie się od godziny 14:00 – bilet wstępu na teren parku etnograficznego kosztuje 6 i 8zł.

Kto się wybiera?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *