Kończyć rok francuskim kinem i rozpoczynać nowy degustacyjną kolacją – lepszy scenariusz nam się nie trafi! Piszę nam – bo mam przyjemność współtworzyć to wydarzenie z zaprzyjaźnionym kinoteatrem Rialto, gdzie przypomnę, kiedyś realizowaliśmy wspaniały cykl seansów kina kulinarnego wraz z rozmowami. I tym razem we współpracy z Gutek Film szykuje się uczta!
Kinoteatr Rialto od lat raczy gości wyjątkowymi sylwestrami – tym razem motywem przewodnim będą kulinarne namiętności! W skrócie – oglądamy rarytas: film, który prezentowany był dotąd w Polsce na festiwalu Nowe Horyzonty, wcześniej zaostrzając apetyty m.in. kinomanom z MFF Cannes 2023 (Nagroda dla Najlepszego Reżysera) czy na MFF San Sebastian 2023 (Najlepszy film w sekcji Culinary Zinema). „Bulion i inne namiętności” będzie także pretekstem do kolacji degustacyjnej, którą przygotuje wraz zespołem Dariusz Paździera – Szef kuchni w hotelu Mercure Katowice Centrum.
ZAPLANUJCIE CZAS NA:
BULION I INNE NAMIETNOŚCI
reż. Trần Anh Hùng | Francja, 2023, 145 min
Najnowszy film reżysera „Zapachu zielonej papai”, „Rykszarza” i „Schyłku lata”!
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trần Anh Hùng udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności” wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia. Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.
KOLACJA
Zapraszamy na kolację, która jest podróżą po produktach i klasykach zarówno z polskiego stołu, jak i po śródziemnomorskich kulinarnych wspomnieniach z nutami azjatyckimi, od których rozpoczniemy wieczór. Szef Dariusz Paździera powita gości tuńczykiem łączonym z piemonckim sosem sardelowym doprawionym majonezem wasabi. Potem czekają nas francuskie klimaty i przystawka z gęsich wątróbek z owocami oraz orzechami, ale znów z odrobiną azjatyckich aromatów dzięki syczuańskiemu pieprzowi. Zupa to ukłon dla leśnych grzybów i regionalnych kartaczy, które zanurzone w bulionie serwuje się w północno-wschodniej Polsce. Afrodyzjakiem tej propozycji w menu będą dodatkowo krople oliwy z lubczykiem. W daniu głównym Chef postawił na mięso premium czyli dziczyznę sarninę – będzie idealnie pasowała do eleganckiej kolacji wieńczącej rok. Puentę zafundują nam Włosi i ich miłość do migdałów, z których cukiernik wyczaruje deser łączący apetyty Piemontu (bonet) i Lombardii (amaretti).
Na życzenie gości także menu bezmięsne.
Dariusz Paździera – Szef kuchni w hotelu Mercure Katowice Centrum, kontynuator tradycji rodzinnych od już 3 pokoleń. Cukiernik, którego pochłonęła pasja do gotowania, a tradycje kulinarne w domu pozwoliły poszerzać gastronomiczne doświadczenie. Ceniony szef kuchni, tradycjonalista, specjalista kuchni międzynarodowej w nowoczesnym wydaniu. Doświadczenie zdobywał w hotelach sieci Orbis i Accor. Wielokrotnie nagradzany i wyróżniany przez żółty przewodnik Gault&Millau. Wraz z restauracją Winestone w hotelu Mercure w Katowicach wyróżniony w Poland 100 Best Restaurants oraz Top 60 restauracji serwujących wieprzowinę QAFP. Uczestnik wielu wydarzeń i prestiżowych konkursów w kraju i zagranicą.
5-DANIOWE MENU
AMUSE BOUCHE
tuńczyk | bagna cauda | majonez wasabi
PRZYSTAWKA
pate z kaczki barbarie | wiśnia | crumble z nerkowca | pieprz syczuański
ZUPA
kartacz z borowikiem | grzybowe consomme | oliwa lubczykowa
DANIE GŁÓWNE
comber z sarny | puree z marchwi | dziki brokuł | owoce leśne
DESER
bonet piemonte | amaretti di saronno | owoce leśne
MENU WEGETARIAŃSKIE
AMUSE BOUCHE
vuna mus | bagna cauda | majonez wasabi
PRZYSTAWKA
arbuz | teriyaki | granat | sałatka wakame
ZUPA
kartacz z borowikiem | grzybowe consomme | oliwa lubczykowa
DANIE GŁÓWNE
arancini | pomidor | trufla
DESER
bonet piemonte | amaretti di saronno | owoce leśne
Więcej szczegółów tutaj. | cena: 480 zł od osoby
kadr z filmu. Materiały dystrybutora.