Zapraszam na drugą edycję MENUfaktury, która współtworzę razem z Przemkiem Błaszczykiem, Danielem Hozumbkiem i Robertem Orszulakiem. Garść informacji:
11 października, od 12.00 do 20.00 // MENUfaktura / Katowice ul. Porcelanowa 23
Trójka Top Chefów, znanych z programu telewizyjnego przygotowuje kolację niespodziankę w postindustrialnej przestrzeni, w hali byłej fabryki porcelany staną stoiska lokalnych restauratorów, będzie można kosztować jagnięcych hot-dogów, ekologicznych serów, prawdziwych holenderskich śledzi czy japońskiego sushi. Przed halą zaparkują też foodtrucki – serwujące ostatnio tak popularne jedzenie na kołach. Na uczestników czekają też bezpłatne warsztaty z degustacją wina, hiszpańskiej oliwy, z zasadami zachowania się przy stole czy opowieści o designie i projektantach tworzących dla potrzeby stołu. Odbędzie się dodatkowo otwarty pokaz gotowania Adriana Feliksa, uczestnika programu Top Chef, który na jesienną edycję wybrał celowo temat dyni. Tak jak ostatnio, na gości czeka DJ z muzyką, a wieczorem pokaz barmański. Za wyjątkiem kolacji, na którą obowiązuje opłata, wstęp na festiwal wolny.
W tym dniu dla wygody uczestników od 12.00 do 19.00 co godzinę będzie jeździł bezpłatny minibus na trasie Festiwalu na Porcelanowej 23 i na przystanku autobusowym na skrzyżowaniu ulic Mariackiej i Francuskiej w Katowicach.
ul. Francuska: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00,19.00 na Porcelanowej 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, 17.30, 18.30, 19.30 GASTROfaza 12.00 – 20.00 Prezentacja lokali, produktów i foodtrucków ze specjalnym festiwalowym menu. Wstęp wolny.NOWALIJKI 12.00 – 18.00Bezpłatne warsztaty na temat designu, savoir-vivru, degustowania wina czy oliwy, pokaz barmański oraz pokaz gotowania z wariacją na temat dyni w wykonaniu Top Chefa Adriana Feliksa. Wstęp wolny – zgłoszenia e-mailowe.1) 12.00- 13.00 ? ŚLĄSCY PROJEKTANCI DO KUCHNI! – słów kilka o śląskim dizjanie, o pomysłach m.in. na szkło i porcelanę, o historii rzeczy unikatowych i tych pozornie pospolitych, które trafiały i trafiają na nasze stoły.
PROWADZENIE: DR HAB. IRMA KOZINA – ukończyła Historię Sztuki i od lat specjalizuje się w badaniach nad sztuką nowoczesną i współczesną, historią urbanistyki i designem z Górnego Śląska. Aktywistka oraz autorka m.in. książki ?Ikony dizajnu w województwie śląskim?.
*Zgłoszenia: menufaktura@gmail.com // sala warsztatowa // decyduje kolejność zgłoszeń // udział bezpłatny
2) 13.15 ? 14.45 – CZEGO SIĘ NIE ROBI PRZY STOLE – warsztat savoir-vivru, garść dobrych rad o tym jak wygląda etykieta przy stole, co wypada a czego raczej unikać podczas spotkań w restauracji itp.
PROWADZĄCY – BOGUSŁAW ŁACH – od ponad dekady związany z Hotelem Monopol w Katowicach, gdzie jest Kierownikiem Sali i koordynuje pracę załogi kelnerów i barmanów. Na jego zmianie posiłek w restauracji jedli David Beckham, Christiano Ronaldo, prezydenci Kwaśniewski czy Wałęsa oraz artyści formatu Davida Lyncha czy Woodego Allena.
*Zgłoszenia: menufaktura@gmail.com // sala warsztatowa // decyduje kolejność zgłoszeń // udział bezpłatny
3) 15.00-16.00 ? WINO DLA POCZĄTKUJĄCYCH ? instrukcja obsługi dla tych, którzy chcą zacząć przygodę z winem, informacje o tym, jakich używać kieliszków, jak prawidłowo je podawać, dlaczego wino jest białe lub czerwone, czy aby było dobre musi być drogie?
PROWADZĄCY ? MARIAN JEŻEWSKI ? mówi o sobie, że jestem winolubem. Od lat pisze blog studiowina.pl, prowadzi często degustacje oraz jest inicjatorem i organizatorem pierwszego na Śląsku festiwalu dotyczącego kultury wina w Katowicach ?Noe festiwal?.
*Zgłoszenia: menufaktura@gmail.com // sala warsztatowa // decyduje kolejność zgłoszeń // udział bezpłatny
4) 16.15-17.15 ? OLIWA I JEJ KULINARNY TEMPERAMENT ? jak ją degustować, czy kolor ma znaczenie, co można z nią zrobić poza banalnym dolaniem do sałaty. Tajemnice oliwy i ich degustacje przeprowadzi Hiszpan, który od lat propaguje jej kulinarne zastosowanie w Polsce.
PROWADZĄCY – ANTONIO GARCIA GONZALEZ – ?ambasado? andaluzyjskiej oliwy w Polsce, przedstawiciel czwartego pokolenia w biznesie oliwnym. Zaczynał na plantacji u ojca w gajach oliwnych. Jego rodzina to udziałowcy tzw. cooperativy, która produkuje oliwę z oliwek extravirgine pod własną marką, prowadzą dystrybucję w Andaluzji i w Madrycie. W biznesie w Polsce towarzyszy mu Łukasz Szarejko, który także będzie obecny na warsztacie. *Zgłoszenia: menufaktura@gmail.com // sala warsztatowa // decyduje kolejność zgłoszeń // udział bezpłatny
5) 16.00-17.00 DYNIA WG TOP CHEFA – wariacja na temat pomarańczowego smaku. Pokaz kulinarny inspirowany jesiennym produktem.
PROWADZĄCY: Chef ADRIAN FELIKS ? dał się poznać w Polsce jako jeden z utalentowanych uczestników programu Top Chef, którego Wojciech Modest Amaro zaprosił na staż do swojego atelier. *Na ten pokaz nie ma zgłoszeń ? będzie otwarty dla wszystkich, którzy pojawią się w głównej hali MENUfaktury.
POP-UP MENU 19.00-21.00
5-daniowa kolacja z menu niespodzianką w pofabrycznej przestrzeni – gotuje trio Top Chefów: PRZEMEK BŁASZCZYK (finalista II edycji Top Chef, uczestnik stażu w ***restauracji Arzak), ADRIAN FELIKS (staż u Modesta Amaro) oraz MARCIN CZUBAK (uczestnik obecnej edycji Top Chef).
Obowiązują bilety.
FOTOfaktura 18.00
Konkurs i wernisaż fotografii blogerów kulinarnych z regionu. Wstęp wolny.
CO?
Na wzór innych polskich miast (NajedzeniFest w Krakowie czy Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu) organizujemy pierwszą edycję wydarzenia dla miłośników dobrego i głównie lokalnego jedzenia, chcemy spotkać mieszkańców wokół stołu i udowodnić, że także w Katowicach i okolicznych miastach pojawiają się świetne inicjatywy w gastronomii. Chcemy rozbudzać wasz apetyt nie tylko na konkretne smaki, ale przede wszystkim na szeroko rozumianą kulturę kulinarną.
KTO?
MENUfaktura to przede wszystkim inicjatywa pasjonatów. Siły do działania połączyli pomysłodawcy, firmy JOHN LEMON, Przemek Błaszczyk (chef bistro Ma?ana i uczestnik programu Top Chef) oraz Ola Oslislo (recenzentka kulinarna i autorka bloga Ostryga). Mięsożerni, nienawykli do diet, wybredni w smakach i na dobre zakochani w Śląsku, stąd zdeterminowani, by zorganizować MENUfakturę tu i teraz.
GDZIE?
Postindustrialnej przestrzeni dla MENUfaktury mogą nam pozazdrościć organizatorzy podobnych wydarzeń w Polsce, spotkamy się bowiem w byłej fabryce porcelany, gdzie kreatywne działania różnym partnerom umożliwia Fundacja Giesche. Ulokowana w przestrzeni technologicznego parku STACJA KATOWICE to klub, który od katowickiego Spodka dzieli zaledwie 11 minut jazdy samochodem (Katowice, ul. Porcelanowa 23).
KIEDY?
Drugą edycję zaplanowaliśmy na 11 października 2014 r. (sobota) w godzinach 12.00-21.00.