kawa + chmiel

Każdy wyjazd do Osieka przynosi nowe odkrycia, przyznam jednak, że połączenia kawy i chmielu się nie spodziewałam. A tu w Skórczu w sklepie, w którym można kupić wszystko (od części do traktora, przez ceratki na stół po ciasto z makiem) pojawił się podpiwek kujawski. Opakowanie w stylu retro przykuło uwagę Łukasza, który kupił dwie sztuki. Ja robiłam zdjęcia.

Oto w 1816 roku, pochodzący z Bydgoszczy Ferdynand i Wilhelm Bohm, wydzierżawił ziemie na terenie Włocławka i uruchomił pierwszą w kraju fabrykę kawy zbożowej. Produkowana w tym regionie kawa zbożowa stała się wizytówką regionu oraz podstawą kuchni kujawskiej. Oprócz kawy zbożowej, spożywanej na ciepło z mlekiem, Kujawianie wyrabiali na jej bazie swój podpiwek wykorzystując kawę słodową.

W połowie dwudziestego wieku odnajdujemy pierwsze przypisy mówiącym o samodzielnym przygotowaniu piwa domowego na bazie kawy słodowej. Witold Perkowicz ?Domowy wyrób win i miodów? wspomniał o przepisie na piwo domowe z podpiwków, czyli ziaren jęczmiennych prażonych, przemielonych  lub właśnie kawy słodowej.

W kwietniu 2011 roku Podpiwek Kujawski został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych – doskonale, że udało się uratować kolejną kulinarną tradycję. Schłodzony Podpiwek doskonale gasi pragnienie – czyż to nie piękna alternatywa dla coca-coli?

podpiwek do własnego wyrobu w domu | Osiek | maj 2012

wersja gotowa do picia

odrobina historii, gdyby ktoś miał ochotę poczytać

Taras przed domem w Osieku – nasza wakacyjna mekka, gdzie jedzenie jest celem same w sobie :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *