Media donoszą, że wszystkie metry kwadratowe już zajęte. Wykupione, czynsze wynegocjowane, kredyty zaciągnięte… Wszystko wskazuje więc na to, że czekając na pociąg z przesiadką w Koluszkach (nie objęty rezerwacją miejsc, a wagon konduktorski znajduje się na czele składu pociągu) będzie można zaopatrzyć się w słodko/słone przekąski.
Pojawią się m.in.:
Cukiernia Sowa – [oklaski] – dla mnie prywatnie ciastka spod szyldu Sowa to smak Bydgoszczy – ile razy tam jestem zawsze trafiam do Sowy – słodki biznes rodzinny trwa już od 1946 roku. To będzie pierwsza ich cukiernia na Śląsku – czekoladoholicy powinni być ukontentowani (ja lubię jego piętrzące się warstwami torty z bezową kruchą górą…)
Subway – niejadalne dla mnie kanapki – ciężkostrawne nawet w kryzysowych czasach studenckich…
Starbucks – kawy nie pijam, wielbię ją jedynie ze względu na zapach i na to, jak cudownie łączy się z gorącą mleczną pianą w latte, a Starbucks’a wałkowałam na wszystkich możliwych zajęciach z service design – i tak: za zaprojektowanie kawiarnianej usługi powinni dostać oskara, czy za kawę? Niekoniecznie… Ale w podróży nie najgorzej.
Cinnabon – mistrzowie w kategorii jak zasłodzić klienta na śmierć – cynamonowe zawijańce, serwowane na ciepło i polane śmietanową polewą kuszą od dawna w pierwszym w Polsce punkcie w Silesia City Center – ale po jednym kęsie mam wrażenie, że powinnam trafić natychmiast na oddział intensywnej terapii dla diabetyków – jakoś nie ufam tym amerykańskim proporcjom cukru…
Auntie Anne’s – skoro była już kawa i ciacho z USA, trzeba jeszcze coś słonego dorzucić, a że lokalne sprzedawczynie krakowskich obwarzanków pilnują swoich dworcowych miejscówek niczym krakowskie kwiaciarki na rynku, to w ramach konkurencji pojawi się amerykańska sieć świeżo wypiekanych precli (są już w Płocku, Zakopanym, Poznaniu i Warszawie). Jak tylko się otoworzą obiecuję zrobić porządne testy porównawcze z tym sprzedawanym w Wunderbarze (najbliższym smakiem temu, który uwielbiam jeść w Berlinie) oraz z krakowskim obwarzankiem w wersji z grubą solą.
zdjęcie dworca chwilę przed otwarciem | październik 2012 | 8:00 rano