Dosyp jeszcze lodu! O warsztatach barmańskich w Amforze | World Class Coctail Festiwal

Na początek od razu rozprawię się mitem rzekomego oszustwa, iż barmani dają dużo lodu by było mniej alkoholu. Nie! Jak w proporcjach ma być 50 ml whisky to będzie, jak 30 ml toniku, to będzie. Najwyżej wszystko trafi do odpowiedniego szkła, które pomieści i koktajl i sporo lodu. Bo ilość tego ostatniego ma znaczenie – np. w upalne dni gdy barman doda dwie kostki, to nasz koktajl po dwóch łykach będzie już ciepły, a przecież nie o to chodzi… Zaufajcie więc porządnym barmanom i pozwólcie im kruszyć lody na tyle, na ile uznają to za stosowne. Zaufajcie też odpowiednim miejscom, a takie wybrano na World Class Coctail Festiwal (150 w Polsce, u nas 10 w regionie), że składniki mieszane w shakerze są dobrej jakości i najczęściej własnej roboty. Nikt tu nie miesza żadnych soków z kartonu, tylko komponuje koktajle z pieczołowicie przygotowywanych mikstur, wręcz magicznych. Zagadkowe butelki u Kirilla Eroszevycza, barmana w Amforze, kryją np. kordiały z czarnej porzeczki, sody z trawy cytrynowej, redukowane porto czy syrop z serwatki. Mam okazję przyglądać mu się od lat, i widzę jak ogromnie rozwinęły się jego umiejętności barmańskie – on już nie tylko miksuje, ale przede wszystkim zaskakuje, szukając tego w alkoholach czego chef w produktach, z których komponuje talerze.

Podczas warsztatów w zacnym gronie mogliśmy sami sobie namieszać w kieliszkach, ale wszystko wg 5 receptur na tegoroczny festiwal. Ja wychodziłam zachwycona propozycją SMOKE SIESTA – w której pomarańczowy gin Tanquray Flor de Sevilla połączył się z octem, jeżynami i nalewką na wędzonych cytrusach! Świetna była też nowa wariacja na temat popularnego Moscow Mule – ale w wersji holenderskiej. Kirill połączył wódkę Ketel One z polskim musującym cydrem i syropem porzeczkowym. Wow! Tylko percepcja po kolejnej szklance już była nieco słabsza… Na szczęście na stole dzieliliśmy się talerzem mezze i przystawek, których w Amforze nie brakuje, więc nie poszło na pusty żołądek…

Picie koktajli to moje odkrycie sprzed kilku lat, ale nie tych w stylu Cosmo, tylko tych nietypowych, oryginalnych i sparowanych do dobrego jedzenia. Polecam! Szczególnie Paniom, by przełamać ten męski barowy mikrokosmos.

Idźcie na festiwal – w tej edycji za dwa autorskie koktajle na dobrych alkoholach zapłacicie 35 zł!

World Class Coctail Festival
Lato 2021 Katowice, Amfora Restaurant & Coctail Bar
Barman: Kirill Eroszevycz

39827A6A-140D-444E-8955-FE9A8D077621 F2B62E99-79CB-44EE-B667-E38D03F41DC7 54516488-7767-4A49-A761-D4B4D7FFE0B6 794D103D-3ED6-4C86-8DB6-53A13ECD0F6B 18D5272F-A2DF-4D49-851D-B4C84D5A812F 786FCD81-094C-41FC-82C1-98293644C686 AA200855-71FF-462D-B126-9A7863E30402 7C0EAFF2-BD1F-4149-8DA0-83067C854494 A1F4B0BF-5C15-4250-AC60-D478955F94E0 BD81B6A0-74B2-4359-AB62-A794D9DF68B3 91683A74-EC61-45E5-9A2A-91D1E62B4B65 E918A164-6DDE-47A8-A54A-90F34CC8AD89 F39596B6-E5A0-4855-8984-C727237A393E F21C139C-72A0-4991-BCAB-BBA26DE8D1A6 3227FF76-952C-4C46-A506-F461D0724077 9EA5D105-7732-4700-9416-65317E6D0A72 28D93FBF-E3DF-440C-8090-3D322265C5D1

    Dodaj komentarz