Inauguracja Dyskusyjnego Klubu Książki Kulinarnej | BioBazar

Pół życia na to czekałam! Dyskusyjny Klub Książki prowadziłam przez ponad 7 lat… Czytaliśmy wszystko od komiksów o matematyce przez reportaże po noblistów. Ale osobny klub dedykowany kulinariom to jest dopiero rarytas! Ileś razy mi się marzył… Ale to jest tak, że trzeba spotkać odpowiednich ludzi w odpowiednim czasie. No i zjawił się Tomek z BioBazaru w Katowicach i od słowa do słowa ustaliliśmy, że już czas. No i stało się: raz na miesiąc będziemy się spotykać na BioBazarze i gadać o przeczytanej lekturze. Książki będą zawsze miały jakieś wątki kulinarne oczywiście, ale spektrum będzie szerokie. Zaczęliśmy na dobry początek jesienią od wywiadu o grzybach. Uwierzycie, że są lepsze od ludzi w zabijaniu,  w usuwaniu trupów a nawet w seksie? Ja już to wszystko wiem, bo pochłonęłam książkę w dwa popołudnia. Fascynująca propozycja popularno-naukowa i to spod pióra dwóch utalentowanych Polek (Marta Wrzosek, Karolina Głowacka). Rozdział o grzybach robiących z owadów zombi będzie mi się śnił po nocach, są też wątki halucynogenne oraz cudowny rozdział o grzybach w sztuce. Na klubie pojawili się super ludzie, miło nam się rozmawiało a do tego wpadł Tomasz, guru od grzybów i swojej farmy (Grzyby z Dąbrówki). Zdradził kulisy hodowli grzybów i na dobre przekonał nas, że jedzenie masowo produkowanych pieczarek to nie najlepszy pomysł… Na finał po wege przekąskach z grzypami od Tomka w wydaniu bistro Jarzynówki zabraliśmy świeże grzyby do domu – u mnie skończyło się na łazankach, grzybowych stekach i jajecznicy z tymi oto cudami na zdjęciach poniżej.


 

BioBazar – Dyskusyjny Klub Książki Kulinarnej
Katowice, Bracka 20
spotkania w soboty raz w miesiącu – szczegóły na Facebooku BioBazaru.
Wstęp wolny / kaucja za książkę 20 zł / warunek udziału w spotkaniu: przeczytanie minimum połowy lektury, by było o czym dyskutować


 

3A4A3ADA-26B8-4976-8722-4D9CA78FE07D DA0FFFA2-B1CE-4CAE-85B4-6C0A0CC34484 IMG_1536

    Dodaj komentarz