1. Fine Dining Week Silesia | testy w Rezydencji Luxury Hotel w Piekarach Śląskich
Słyszysz hotel i myślisz, o Jezu… będzie chilloutowa muzyka jak w Starbucksie (niby jazz ale wiadomo, że jazzmani by się obrazili), a w menu stek z sosem pieprzowym i domowymi frytkami, makaron z krewetkami i szarlotka z lodami… No ale jadę. Nawigacja, Piekary Śląskie, parking, w recepcji miła pani w uniformie, stolik, odprasowane serwety, kryształowe lampy… Wszystko się prawie zgadzało do chwili, gdy zaczęto serwować to, co Residence Luxory przygotowało na Fine Dining Week. 5 dań i wszystko jasne. Ufff… mogę odetchnąć, choć oddycha się ciężko z przejedzenia. Jest dobrze, bo na talerzu jest fantazja. Co więcej, jest bezczelność, którą tak sobie cenię. Mariusz Malinowski (Head Cheaf), jak to bywa na Śląsku, działa pod ziemią. Kuchnia jest piętro poniżej, dlatego niczym węgiel, trzeba wydobyć to, co przygotował. Na FDW* zaproponował równe dwa menu i z pełną odpowiedzialnością polecam jedno i drugie do degustacji. Menu A Menu B W festiwalowym menu liczą się detale, a to kopytka z mieszanych mąk, a to aromat czekolady w sosie do wieprzowiny, a to pieczywo barwione jarmużem, a to własnej roboty pancetta. Dlatego tam wrócę na pewno – choć bez festiwalu pewnie nie znalazłabym pretekstu. Teraz mam pewność. Podobno goście szaleją za przepiórką nadziewaną krupniokiem, jagnięciną marynowaną w maślance i tatarem ze strusia. Więcej słów do zachęty nie potrzebuję… PS Brawo za życzliwą obsługę kelnerską, taką bez hotelowego zadęcia. *Fine Dining Week – pierwsza edycja imprezy trwa od 6 do 17 lutego 2019 w wybranych 8. restauracjach w regionie. Jako jedna z Ambasadorek imprezy testowałam menu, które goście będą jedli w Piekarach Śląskich. Udział w kolacji kosztuje 119 zł od osoby – miejsca rezerwowane są przez stronę internetową wydarzenia.
Propozycja Rezydencji Luxury Hotel (Piekary Śląskie, ul. Stara 1): Tatar z pieczonego buraka z panchettą / Zalewajka na gęsinie z żołądkami / Policzki wieprzowe z sosem z czekolady, szalotki i wina, podane z purée z pietruszki i tartaletką ziemniaczaną / Delikatny dorsz serwowany z selerem i ogórkami kiszonymi / Panna cotta z mango Tatar z zielonych warzyw / Krupnik ze słonecznika z selerem w tempurze / Burger z kaszą pęczak i burakami / Kopytka ze szpinakiem, rzepą i boczniakami z kolendrą / Delikatne semifredo pomarańczowe z faworkami |