JedzONKO

Patrzysz na tytuł i okładkę z dziecięcymi ryskami arbuza, dyni i dojrzałych  śliwek i myślisz, że to kolejna książka dla małych czytelników głodnych wiedzy o jedzeniu. Ale ta książka jest wyjątkowa i niepowtarzalna. Za słowem „JedzONKO” kryje się klucz do przepisów dla dzieciaków, które walczą z chorobą na onkologii. Ten niezwykle cenny poradnik, który trafił w moje ręce, niedawno opuścił drukarnię i dzięki Fundacji Iskierka korzystają z niego ci, którzy tego najbardziej potrzebują.. Autorka – Katarzyna Stankow – jest mamą dziewczynki, która ma za sobą chorobę nowotworową. Dziś dzieli się swoim doświadczeniem: nie tylko tym kulinarnym, ale i tym życiowym. W kolejnych rozdziałach z przepisami uwzględnia m.in. warunki szpitalne, w których posiłki trzeba przygotowywać, przechowywać i podgrzewać. Sugeruje rozwiązania od śniadania począwszy po słodkie desery. I choć w przypadku chorób nowotworowych nie ma jednej diety, bo każde dziecko to indywidualny przypadek, to jednak kilka zasad jest wspólnych. Stankow radzi jakich produktów unikać i jak dbać o pożądaną lekkostrawność i odpowiednie ilości białka w posiłkach. Co ważne, dieta nie wyklucza atrakcyjności jedzenia, dlatego proponowane dania są i pełne kolorów i smaków. W książce znajdują się np. przepisy na kolorowe lemoniady, krem czekoladowo-orzechowy czy jaglany budyń. Apetycznie zapowiada się spaghetti z warzyw, małe pizze na przekąski czy zupa marchewkowa. Warto dodać, że treści książki zostały skonsultowane z lekarzami. Najcenniejsze jest jednak oczywiście to, że książki trafią w ręce tych rodziców, dla których gotowanie posiłków dla dzieci walczących z chorobą to codzienność. Ale książka ta to w szerszej perspektywie po prostu garść świetnych przepisów na zdrowe posiłki dla każdej rodziny. Zainteresowanych odsyłam po więcej informacji w dwa miejsca – na blog Katarzyny Stankow http://zdrowolandia.blogspot.com oraz na stronę Fundacji Iskierka: www.fundacjaiskierka.pl

maxresdefault

    Dodaj komentarz