Restarant Week (edycja Silesia) test Villa Gardena

Dobrego jedzenia nie odmawiam, zatem kiedy poproszono mnie o test menu, które niebawem pojawi się na Restaurant Week Silesia, wybrałam się prędko do parkowego ogrodu. Mało kto wie, że do Parku Śląskiego (restauracja Villa Gardena) wprowadził się niedawno Dominiku Duraj, chef, którego nazwisko jest wymieniane jednym tchem wśród tych najzdolniejszych w regionie i tych, którym należy się bacznie przyglądać, bowiem wyznaczają dobry smak na Śląsku. Dzięki niemu Villa Gardena, chorzowska restauracja przechodzi ogromną metamorfozę, dlatego wizytę podczas akcji Restaurant Week potraktujcie jak zaproszenie do testowania jego kuchni i własnych kubków smakowych. Skupmy się zatem na talerzach, bo sama przestrzeń czeka jeszcze na kilka zmian (pierwsze już widać – zniknęły np. parasole Żywca, a swoje niefiltrowane rzemieślnicze piwa przywieźli z własnej lini produkcyjnej piwowarzy z Dziedzic).

Nowa, w pełni już autorska karta Duraja czeka na druk i niebawem pojawi się na stołach. Tymczasem na Restaurant Week chef w narzuconej cenie 39 zł pokazuje swoje podejście do gotowania w dwóch wariantach. Jest pozornie bezpiecznie: kurczak, makaron, jesienna zupa czy cr?me br?lée. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Bo dyniowa zupa roztapia słodką i gęstą pianę z mleka kokosowego, bo kurczak jest produktem zagrodowym i nie ma nic wspólnego ze smakiem kurczaka z masowej hodowli, a jego spieczona skóra przyjemnie chrupie i łączy się z palonym smakiem warzyw, bo wreszcie gotowany jogurt smakuje jak najlepsze kremowe mascarpone. Do tego wszystko jest spójnie skomponowane w rudych sezonowych barwach. Kto skusi się na drugie menu, będzie próbował domowego makaronu z gęsimi żołądkami i zapomnianym niesłusznie na jakiś czas lubczykiem. Do tego kolejne polskie rarytasy, czyli gotowany ozór, pęczak z aromatami korzennymi i majerankiem, by na koniec odświeżyć wszystko niespodziewanie bergamotą w deserze. Restaurant Week potrwa od 21 do 30 października, już można rezerwować miejsca on-line na stronie wydarzenia. W tej edycji bierze udział 31 lokali z regionu. Ostryga jest jednym z partnerów wydarzenia.

Zaproście znajomych i rezerwujcie stolik, ale przede wszystkim zapamiętajcie ten adres – nowa karta Duraja będzie kusić dziczyzną, rybami z okolicznych hodowli czy sezonowaną wołowiną. Nadal certyfikowane kobe pozostanie znakiem rozpoznawczym lokalu i unikatowym produktem na całą Polskę, ale ja osobiście czekam na to, co będzie działo się wokół. Chcecie wiedzieć np. dlaczego Dominik Duraj zbiera przed pracą jarzębinę z okolicy? Zapytajcie go na miejscu.

MENU na RESTAURANT WEEK

1.
Przystawka: Krem z pieczonej dyni z kawałkami dyni confit podlane pianą z mleka kokosowego
Danie główne: Pierś kurczaka zagrodowego Supreme na puree z chrzanu z paloną brukselką i marchwią
Deser: Gotowany jogurt z palonym bananem i galaretką z suszonej śliwki

2.
Przystawka: Domowe Tagliatelle z gęsimi żołądkami i lubczykiem
Danie główne: Ozór wieprzowy długo gotowany z kaszą pęczak , korzennym jabłkiem i majerankiem
Deser: Cr?me br?lée o smaku Earl Grey

Villa Gardena
Al. Planetarium 1 (teren Parku Śląskiego w Chorzowie, wjazd samochodem w okolicach ul. Telewizyjnej i ul. Bytkowskiej, dla gości restauracji opłatę parkingową pokrywa własciciel lokalu).
12.00-22.00, w niedzielę do 21.00

 

img_2374 img_2375

img_2381

img_2379

img_2383img_2377

    Dodaj komentarz