MENUfaktura # 2 | 11 października 2014
Zapraszam na drugą edycję MENUfaktury, która współtworzę razem z Przemkiem Błaszczykiem, Danielem Hozumbkiem i Robertem Orszulakiem. Garść informacji: 11 października, od 12.00 do 20.00 // MENUfaktura / Katowice ul. Porcelanowa 23 Trójka Top Chefów, znanych z programu telewizyjnego przygotowuje kolację niespodziankę w postindustrialnej przestrzeni, w hali byłej fabryki porcelany staną stoiska lokalnych restauratorów, będzie można kosztować jagnięcych hot-dogów, ekologicznych serów, prawdziwych holenderskich śledzi czy japońskiego sushi. Przed halą zaparkują też foodtrucki - serwujące ostatnio tak popularne jedzenie na kołach. Na uczestników czekają też bezpłatne warsztaty z degustacją wina, hiszpańskiej oliwy, z zasadami zachowania się przy stole czy opowieści o designie i projektantach tworzących dla potrzeby stołu. Odbędzie się dodatkowo otwarty pokaz gotowania Adriana Feliksa, uczestnika programu Top Chef, który na jesienną edycję wybrał celowo temat dyni. Tak jak ostatnio, na gości czeka DJ z muzyką, a wieczorem pokaz barmański. Za wyjątkiem kolacji, na którą obowiązuje opłata, wstęp na festiwal wolny. W tym dniu dla wygody uczestników od 12.00 do 19.00 co godzinę będzie jeździł bezpłatny minibus na trasie Festiwalu na Porcelanowej 23 i na przystanku autobusowym na skrzyżowaniu ulic Mariackiej i Francuskiej w Katowicach. ul. Francuska: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00,19.00 na Porcelanowej 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, 17.30, 18.30, 19.30 GASTROfaza 12.00 – 20.00 Prezentacja lokali, produktów i foodtrucków ze specjalnym festiwalowym menu. Wstęp wolny.NOWALIJKI 12.00 – 18.00Bezpłatne warsztaty na temat designu, savoir-vivru, degustowania wina czy oliwy, pokaz barmański oraz pokaz gotowania z wariacją na temat dyni w wykonaniu Top Chefa Adriana Feliksa. Wstęp wolny – zgłoszenia e-mailowe. 1) 12.00- 13.00 ? ŚLĄSCY PROJEKTANCI DO KUCHNI! – słów kilka o śląskim dizjanie, o pomysłach m.in. na szkło i porcelanę, o historii rzeczy unikatowych i tych pozornie pospolitych, które trafiały i trafiają na nasze stoły. PROWADZENIE: DR HAB. IRMA KOZINA – ukończyła Historię Sztuki i od lat specjalizuje się w badaniach nad sztuką nowoczesną i współczesną, historią urbanistyki i designem z Górnego Śląska. Aktywistka oraz autorka m.in. książki ?Ikony dizajnu w województwie śląskim?. 2) 13.15 ? 14.45 – CZEGO SIĘ NIE ROBI PRZY STOLE – warsztat savoir-vivru, garść dobrych rad o tym jak wygląda etykieta przy stole, co wypada a czego raczej unikać podczas spotkań w restauracji itp. PROWADZĄCY – BOGUSŁAW ŁACH – od ponad dekady związany z Hotelem Monopol w Katowicach, gdzie jest Kierownikiem Sali i koordynuje pracę załogi kelnerów i barmanów. Na jego zmianie posiłek w restauracji jedli David Beckham, Christiano Ronaldo, prezydenci Kwaśniewski czy Wałęsa oraz artyści formatu Davida Lyncha czy Woodego Allena. 3) 15.00-16.00 ? WINO DLA POCZĄTKUJĄCYCH ? instrukcja obsługi dla tych, którzy chcą zacząć przygodę z winem, informacje o tym, jakich używać kieliszków, jak prawidłowo je podawać, dlaczego wino jest białe lub czerwone, czy aby było dobre musi być drogie? PROWADZĄCY ? MARIAN JEŻEWSKI ? mówi o sobie, że jestem winolubem. Od lat pisze blog studiowina.pl, prowadzi często degustacje oraz jest inicjatorem i organizatorem pierwszego na Śląsku festiwalu dotyczącego kultury wina w Katowicach ?Noe festiwal?. 4) 16.15-17.15 ? OLIWA I JEJ KULINARNY TEMPERAMENT ? jak ją degustować, czy kolor ma znaczenie, co można z nią zrobić poza banalnym dolaniem do sałaty. Tajemnice oliwy i ich degustacje przeprowadzi Hiszpan, który od lat propaguje jej kulinarne zastosowanie w Polsce. PROWADZĄCY – ANTONIO GARCIA GONZALEZ – ?ambasado? andaluzyjskiej oliwy w Polsce, przedstawiciel czwartego pokolenia w biznesie oliwnym. Zaczynał na plantacji u ojca w gajach oliwnych. Jego rodzina to udziałowcy tzw. cooperativy, która produkuje oliwę z oliwek extravirgine pod własną marką, prowadzą dystrybucję w Andaluzji i w Madrycie. W biznesiew Polsce towarzyszy mu Łukasz Szarejko, który także będzie obecny na warsztacie. *Zgłoszenia: menufaktura@gmail.com // sala warsztatowa // decyduje kolejność zgłoszeń // udział bezpłatny 5) 16.00-17.00 DYNIA WG TOP CHEFA – wariacja na temat pomarańczowego smaku. Pokaz kulinarny inspirowany jesiennym produktem. PROWADZĄCY: Chef ADRIAN FELIKS ? dał się poznać w Polsce jako jeden z utalentowanych uczestników programu Top Chef, którego Wojciech Modest Amaro zaprosił na staż do swojego atelier. *Na ten pokaz nie ma zgłoszeń ? będzie otwarty dla wszystkich, którzy pojawią się w głównej hali MENUfaktury. POP-UP MENU 19.00-21.00 Obowiązują bilety. FOTOfaktura 18.00 CO? KTO? GDZIE? KIEDY? |