Rękoczyny: warszaty z Angelo Melle, kucharzem z Sycylii / zapisy na 6 lutego

No i kolejny pretekst do wspólnego gotowania! Szczegółowy program warsztatów będzie znany niebawem, kto jednak zdoła oprzeć się jakimkolwiek daniom z kuchni włoskiej? Angelo Melle, urodzony w 1960 roku  w Apulii, czyli na obcasie włoskiego buta, nie przewidywał, że pokocha Polskę, a w zasadzie Polkę. W wieku 15 lat rozpoczął przygodę z  kuchnią w położonej niedaleko od domu restauracji ?Girasole? w Marina di Pulsano, która specjalizowała się w rybach.Kilka lat później przeniósł się na północ Włoch, aby zdobywać kolejne doświadczenia kulinarne z regionów Trentino i Wenecja Euganejskiej.

Mówią o nim, że jest wybitnie zdolny i nieprawdopodobnie pracowity, w wieku niespełna 30 lat został już szefem kuchni w restauracji ?Trevisi? w Vicenzy. W tamtym okresie poznaje swoją przyszłą żonę ? Katarzynę, która towarzyszy mu odtąd w jego wędrówkach zawodowych. Od 9 lat wspólnie pracują w luksusowym ?Baglio di Pianetto? nieopodal Palermo na Sycylii, gdzie goszczą spragnionych relaksu, dobrej kuchni i wyśmienitego wina  przybyszy z całego świata. Angelo najbardziej lubi gotować pierwsze dania, czyli makarony i risotto oraz dania z ryb.

Od czasu do czasu Angelo z żoną przyjeżdżają do Sosnowca – do dzieci, rodziny, przyjaciół, a dzięki temu będzie można spróbować jego dań w Restauracji Magiel Kulinarny oraz nauczyć się czegoś specjalnego podczas warsztatów Rękoczymy, które pomagam organizować w Maglu..

DSC7001

rekoczyczyny_wloska

    Dodaj komentarz