BBQ po polsku | Ostryga juroruje w konkursie na potrawy z grilla podczas pikniku w Sosnowcu

Nie przepadam za urządzanymi przez miasto piknikami, ale są odstępstwa od reguły. Drugi rok z rzędu zaproszono mnie do jurorowania w konkursie na grillowane potrawy podczas masowej imprezy, która odbywa się na wolnym powietrzu, na tzw. Górce  Środulskiej. Ludzie schodzą się rodzinami, urządzają pikniki i biesiadują. A do tego zdecydowanie przygotowują coraz fajniejsze dania z rusztu. W tym roku, na 12 drużyn w konkursie pojawiło się grillowane mango z cynamonem, kaszanka z kiszoną kapustą z foli, schab nadziewany śliwką węgierką na miodzie czy brzoskwinie nadziane gorgonzolą. Pojawiają się własnej roboty salsy, blendowane sosy, pomidorki hodowane na balkonach, mięso nacierane świeżym imbirem, łączone z garam masalą czy zapiekane długo w żeliwie pieczonki m.in. z burakiem. Ogłaszam świadomie i szczęśliwie zmierzch vegety i gotowych marynat! Do tego gotowania nie wstydzą się ludzie młodzi – pierwsze miejsce zdobył duet dwudziestolatków, którzy eksperymentowali z mięsem i owocami.

Całej imprezie towarzyszyły warsztaty kociołkowania wg węgierskich tradycji prowadzone przez Ewę Hangel oraz pokaz domowych burgerów, które przygotował Tomek Woźniak wg przepisu jaki stosuje u siebie w warszawskim Burger Kitchen. 300 burgerów przygotowywaliśmy wspólnie z Kevinen Aistonem, wcześniej rozdając na przystawkę przygotowany przez ekipę Tomka humus z foccacią, a na deser kawałeczki brownie z sosem karmelowym.

IMG_5524 IMG_5491 IMG_5493 IMG_5393 IMG_5496 IMG_5497 IMG_5396 IMG_5400 IMG_5398 IMG_5509 IMG_5504 IMG_5508 IMG_5513 IMG_5515 IMG_5521 IMG_5452 IMG_5342 IMG_5333 IMG_5299 IMG_5300 IMG_5405 IMG_5408 IMG_5440 IMG_5432 IMG_5451 IMG_5355 IMG_5359 IMG_5376 IMG_5380 IMG_5367 IMG_5371 IMG_5462 IMG_5413 IMG_5459 IMG_5455 IMG_5421 IMG_5464 IMG_5533 IMG_5528 IMG_5525 IMG_5364 IMG_5362 IMG_5538 IMG_5541 IMG_5550 IMG_5429 IMG_5466 IMG_5470 IMG_5477 IMG_5480 IMG_5490 IMG_5424 IMG_5386 IMG_5306

    Dodaj komentarz